De kleren van … Rosa DeLauro

18-rosa-delauro_w529_h352_2xBij het zien van de mosgroene panties van Rosa DeLauro vragen critici zich ironisch af of de Amerikaanse politica kledingadvies krijgt van Peter Pan. En ook het piekerige dr. Spock-kapsel met paars/oranjekleurige highlights dat DeLauro immer combineert met een bijzonder gevormde bril in een opvallende kleur kan niet ieders goedkeuring wegdragen.

Nee, dit democratische parlementslid heeft niets met het geijkte monochroom gekleurde pak (naar keuze met een rok tot op de knie of een nette pantalon) zoals Nancy Pelosi en Hillary Clinton zo graag dragen. In de vierdelige documentaire Inside Obama’s White House, waarvan het eerste deel door de VPRO werd uitgezonden op 23 mei 2016 op NPO2, valt DeLauro dan ook op door haar manier van kleden. Sinds jaar en dag houdt zij vast aan haar eigen stijl en dat betekent korte jurken tot ruim boven de knie, wilde dessins, ruches, franje, leer, veel kleur, sjaals, bijpassende tassen en dit alles, als kers op de taart, gecombineerd met opvallende brillen. Haar fans noemen haar ‘one of the coolest women in Congress’, terwijl critici haar stijl hysterisch en ongepast vinden. Enkele jaren geleden was DeLauro’s kledingstijl aanleiding voor de start van de tumblr blog rosadelauroisafuckinghipster.

Volgens DeLauro heeft haar moeder die als kleermaker werkte, grote invloed gehad op haar persoonlijke kledingstijl. ,,She made all of my clothes and was someone who has unbelievable taste in clothing. I take a lot of what I’ve learned from her’’, vertelde ze een journalist van The Cut. Wat anderen van haar kledingstijl vinden laat haar koud. ,,I’ve always dressed the way I liked to, in clothes that suit me and that are interesting and colorful, whether it was in high school or in college or in the working world. I’ve never shied away from it. I suppose it’s an expression of some sort, of who I am, that is reflected in my dress.’’

Ze besteedt serieus aandacht aan wat ze uit haar kledingkast trekt. Schoenen, sjaal, tas en bril zijn altijd afgestemd op de kleding die ze draagt. Misschien is de roklengte soms wat kort voor een 70 plusser, maar ze is een tanige, slanke vrouw en kan wel wat hebben. Wel oogt het geheel vaak nogal eclectisch, wat een aardige manier is om te zeggen dat het totaalplaatje wat druk toont. Zo draagt ze bij een gestreepte outfit rustig nog een sjaal in een net ander streepdessin, en combineert ze een jasje met bloemenprint doodleuk met kniehoge gestreepte laarzen en een tas met borduursel. Bij het kiezen van haar jurken heeft ze weinig aandacht voor vorm. In de losvallende jurken zonder taille en rokzoom tot ruim boven de knie ziet ze eruit als tante Sidonia.

Ze valt op inderdaad, maar dat doe je in de politiek al snel. Omdat ze de vaak zo saaie politiek een fleurige oppepper geeft verdient ze alle credits. Tussen alle grijze en donkerblauwe pakken voelt paradijsvogel DeLauro zich prima op haar plek en dat straalt ze uit met haar kleding en met de passievolle manier waarop ze de democraten vertegenwoordigt. Ze houdt van kleren, maar zoals ze zelf zegt: ,,it’s not defining. It’s not who you are or what you’re about. That’s about what you accomplish and what you do.’’

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *